Meteen naar de inhoud

Buurtcoöperatie ’t EcoZand

Een energieorganisatie voor de buurt door de buurt

Buurtcoöperatie ’t Ecozand wordt de toekomstige energieleverancier van de bewoners van ’t Zand, die aangesloten willen zijn op het energiesysteem van onze buurt. Het energiesysteem is eigendom van en wordt beheerd door de coöperatie. De aangesloten bewoners worden lid van de coöperatie en krijgen daarmee stemrecht tijdens de Algemene Ledenvergaderingen. Daarmee heeft de buurt invloed op bijvoorbeeld de betaalbaarheid van de energie. Als bewoners zijn we dus niet alleen klant, maar ook voor een stukje mede-eigenaar van onze eigen energievoorziening. Ook de woningcorporaties zullen lid worden van deze coöperatie, maar de invloed van de buurt is maatgevend.
De coöperatie is opgericht per november 2020 en wordt momenteel bestuurd door drie bewoners, die dat momenteel ook nog volledig op vrijwillige basis doen.

Voor een aansluiting op het energiesysteem brengen woningcorporaties en eigenaren het energielabel van de woningen op orde. Daarnaast zijn zij bovendien verantwoordelijk voor de voorzieningen als warmtepomp, elektra, kookgelegenheid, tapwater in huis.

Het warmtenet en de warmte-koudeopslag(WKO) zal worden aangelegd en beheerd door een derde partij, een netbeheerder. Deze netbeheerder financiert het warmtenet en is daarmee ook de eigenaar.

Lees verder………