Meteen naar de inhoud

De aanpak

Voor de energietransitie is het belangrijkste streven geen fossiele  brandstoffen meer te gebruiken om te komen tot klimaatneutraliteit, dus geen gebruik maken van aardolie of gas. Dit betekent dat voor de woonomgeving, het in de eerste plaats gaat om een warmtetransitie. ’t Ecozand richt zich dan ook eerst op het ontwikkelen van een buurtwarmtesysteem.

Hoe beginnen we?

Als we beginnen willen we zeker zijn dat het warm wordt in huis en er altijd energie ter beschikking is, Met een goede voorbereiding, zorgen we dat het buurtwarmtesysteem bij een kleine groep woningen onafhankelijk kan draaien, technisch en organisatorisch. Een modulaire opbouw, zoals dit heet, biedt ruimte om aan te passen of te verbeteren. 22 corporatiewoningen in een blok zijn hiervoor geselecteerd om een pilot te starten. Een zelfstandig circulair energiesysteem wordt hier toegepast en ook organisatorisch zal de cirkel compleet zijn.

Deze groep van 22 woningen wordt daarmee het eerste module van het buurtwarmtesysteem. De aangesloten bewoners worden de eerste leden van buurtcoöperatie ’t Ecozand.

Wat staat er te gebeuren?

Dit eco-energiesysteem kan stapsgewijs, modulair, worden uitgebreid. Concreet worden hier voor de volgende stappen gezet:

Buurtcoöperatie ‘t Ecozand
Isolatie en ventilatie
Installatie zonnewarmtepanelen(PVT)
Aanleg van een Lage Temperatuur Warmtenet(LTW)
• Een Warmte en Koude Opslag(WKO)

Lees verder……