Een ecosysteem begint klein, groeit uit en gaat over in een aangrenzend systeem. Ook het energienetwerk breidt zich zo uit en kan weer aangesloten worden op een ander netwerk. Op deze manier kunnen tekorten of overschotten aan energie worden uitgewisseld. Het is belangrijk de mogelijkheden tot ontwikkeling open te houden en innovaties niet uit de weg te gaan.
Zo is de pilot “Mengfabriek geeft energie” ,met een warmtebatterij, in de aangrenzende buurt aan de Tramkade. Er is er een samenwerkingsverband ontstaan met het initiatief dat zich bezighoudt met op termijn een Warmte Koude Opslag(WKO) in zout in de graansilo’s van de voormalige mengfabriek. Deze innovatieve optie met een hoog potentieel wordt scherp in de gaten gehouden en sluit in visie en ontwikkeling goed aan op plan ‘t Ecozand.
Elektriciteit in de winter en de nacht is schaars. Overdag op zonnige dagen is er een overvloed aan elektriciteit. De oplossing hiervoor is een buurtbatterij, het liefst een waar voor de korte en de lange termijn elektriciteit kan worden opgeslagen.
Op de Universiteit van Delft is de Battolyser ontwikkeld. Een relatief schone ijzer/nikkel batterij, die eenmaal opgeladen zeer efficient waterstof produceert.
Daarmee kan in de nacht elektriciteit worden betrokken van de batterij. In winter kan met de opgeslagen waterstof elektriciteit worden geproduceerd met een brandstofcel.. De ontwikkelaar van dit concept heeft laten weten geïnteresseerd te zijn om hier in wijk een eerste pilot buurtbatterij te plaatsen.
Als laatste, niet minder belangrijk, is de aanleg van een zogeheten microgrid, een versterkt elektriciteitsnetwerk met combikabels met wisselstroom(AC) en gelijkstroom(DC) gecombineerd.
Daarnaast gelijkstroomaansluitingen in de woningen, dit omdat de meeste apparatuur op gelijkstroom werkt.. Iedere omzetting van gelijkstroom naar wisselstroom of omgekeerd kost ca 8% van het rendement. Als apparatuur direct met de gelijkstroom van de zonnepanelen gevoed wordt, scheelt dit 2×8% aan energie.