Wat staat je te wachten als je aansluit op een LT(lage temperatuur)-warmtenet? Er is wel wat verwarring en onduidelijkheid hierover in onze buurt. Het beste is om het daadwerkelijk te ervaren; voel ik het warm in huis? Bij het LT-warmtenet komt water eerst op een temperatuur van 20oC je huis binnen en wordt opgewaardeerd tot 45oC. In jouw huis is het al mogelijk je CV-ketel in te stellen op 45oC en je kunt dan zelf merken of het dan toch voldoende warm wordt.
Daar bieden wij een platform voor. Als je geen temperatuuraanduiding hebt op je CV-ketel kunnen wij er voor zorgen dat die er komt. Vraag ze aan door je aan te melden voor KETEL OP 45
Doel:
“Ketel op 45” is bedoeld om na te gaan of de woning ook comfortabel wordt met een verwarm-element dat maximaal tot 45 graden kan verwarmen. Bijvoorbeeld met een warmtepomp met klein vermogen. “Ketel op 45” kijkt dus of de huidige ketel de woning netjes warm krijgt als je het vermogen terugbrengt van die ketel. Op een zonnige herfstdag zal dat zeker lukken. Voordat je een ketel vervangt is het wel handig of het ook lukt als het weer even tegen zit. Bijvoorbeeld als het ’s avonds vriest en overdag mistig en koud blijft. Daarom is het handig om de test ook in januari of februari te doen.
Hoe doe je dat?
De meeste verwarmingsketels hebben een temperatuurmeter, een draaiknop voor ruimteverwarming en een draaiknop voor het douchewater.
Handleidingen voor diverse gasketels om KETEL OP 45 af te stellen vind via deze LINK
Het kan zijn dat jouw ketel geen temperatuurmeter heeft of dat er maar één knop is voor het vermogen. Dan is het handig op thermometertjes te plaatsen bij de aanvoer- en afvoerleidingen. Die kun je aan de mensen van ’t Ecozand vragen. Het metalen uiteinde meet de temperatuur die je op het schermpje afleest.
Zorg er eerst voor dat de ketel aan staat, bijvoorbeeld doordat je dit vroeg in de ochtend doet, nog voor je ontbijt. Je hoort of de vlam brandt en je voelt dat ook aan de afvoerleiding die warm is. Als je later op de dag aan de slag gaat, zet de kamerthermometer dan even een slagje hoger, dan slaat de ketel ook aan.
Draai de knop met het radiatortekentje zo ver terug dat de thermometer op de ketel 45 graden Celsius aanwijst. Geef de ketel een kwartier de tijd om zijn ‘stooklijn’ hier op aan te passen. Het verschilt per ketel, maar ben niet verbaasd als je de knop flink terugdraait naar 2 of 3 van de 10. Je ketel is namelijk berekend op een week -20C buiten en dat gaan we nooit meer meemaken.
Als je geen thermometer op de ketel hebt, plaats dan een thermometer op de aanvoerleiding en op de afvoerleiding. Dat zijn de twee leidingen van ongeveer een duim breed naast elkaar, de één warm, de ander kouder. Er is ook een koperen gasleiding met een geel kraantje, die moet je niet hebben. Ook niet de twee waterleidingen, vaak van koper. Die twee zijn koud (één is warm als er iemand aan het douchen is).
Plaats de metalen sensor OP de metalen leiding of een metalen knooppunt als er kunststof leidingen zijn gebruikt. Klem de sensor ergens achter als dat lukt, plak het vast met tape (die deze temperatuur aan kan) of bindt het vast met een touwtje.
Zet de beeldschermpjes neer op een plaats waar je ze makkelijk af kunt lezen. Draai de vermogen-knop op de ketel terug totdat je de temperatuur terug ziet lopen. Geef dat even de tijd (of ga tussendoor ontbijten????).
Als de temperatuur onder de 45oC komt zit je goed. Er zal ook wel een graadje verlies zijn tussen de ketel zelf en de leiding op een afstandje.
Kijk nu of je de komende dagen de temperatuur bereikt die je gewend was. Op de meeste kamerthermostaten kun je dat ook aflezen.
Testresultaten
Als alles lekker warm blijft in huis, is blijkbaar de isolatie goed op orde. Dan kunnen de ketel en radiatoren het tempo bijhouden waarmee de woning de warmte verliest door muren en ramen. Het kan ook zijn dat dat niet lukt
Te langzaam warm.
Veel mensen zetten de kachel in de avond op 15oC en overdag op 20oC. Het kan zijn dat het in de loop van ochtend wel warm wordt, maar dat het nu veel langer duurt voordat dat zo is. Probeer dan eerst de ketel vroeger aan te laten slaan. Dat kun je instellen als je een modulerende klokthermostaat hebt. Als je een draaithermostaat hebt moet je vroeger de verwarming aanzetten. Niet zo handig natuurlijk als het dan twee uur duurt voordat het lekker warm wordt.
Afgifte vermogen
Als het echt lang duurt kun je kijken of je de afgifte door de radiatoren kunt verbeteren. Daarvoor is het handig om te meten wat het verschil is tussen aanvoer- en afvoertemperatuur. Het liefst is dat minimaal een graad of vijf.
Zorg er voor dat je de metalen sensoren goed op de leidingen krijgt. De hoekverbinding leent zich daar ook prima voor. Dat kan met een touwtje worden vastgemaakt of met plakband (de temperatuur is nu niet meer zo hoog).
Als het temperatuurverschil te laag is, is er te weinig afgifte. Daar kun je verschillende dingen aan doen:
- Draai de thermostaatkraan op de radiator verder open. Als die al helemaal open staat kan het ook zijn dat deze radiator t.o.v. de andere radiatoren te ver open staat. Dan giert er wel heet water doorheen, maar is er te weinig tijd om de warmte af te geven. Om de radiatoren goed op elkaar af te stemmen is het nodig ze allemaal eens af te gaan. Dit wordt ook wel het ‘waterzijdig inregelen’ genoemd. Meer hierover vind je op https://regionaalenergieloket.nl/waterzijdig-inregelen-cv
- Radiatorfolie achter de radiator aanbrengen. Dit is online te bestellen bij de meeste kluswinkels. Reken op €2/ strekkende meter.
- Als er voorwerpen voor een vlakke radiator staan zoals een bankstel, kan de radiator de warmte niet kwijt. Probeer je kamerindeling zo te maken dat het hele vlak de ruimte heeft.
- Als de ruimte tussen de verwarming (vooral bij de oudere rib-convectoren) en de vensterbank is dichtgemaakt, kan de warmte ook niet de kamer in. Zorg er voor dat omtimmeringen o.i.d. geen belemmering veroorzaken.
- De afgifte wordt vergroot met een radiatorventilator zoals van https://www.speedcomfort.nl . Je kunt die zelf kopen of met een groep mensen delen voor de test.
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de ketel het simpelweg niet aankan met deze instelling. Dan kun je kijken bij welke temperatuur het nog wel comfortabel wordt in huis; 50oC, 55oC, misschien wel 70oC!
Dat is ook voor iedereen verschillend. Vraag je buren maar of het hen wel lukt bij dezelfde instelling. Dat kan aan eigen voorkeur liggen, of aan de woning (dak of geen dak, veel gevel op het noorden of oosten, kieren bij de kozijnen, enzovoort).
Deel je ervaringen op het forum “KETEL OP 45”
- Dit forum bevat 10 onderwerpen, 18 reacties, en is laatst geüpdatet op 3 jaren, 7 maanden geleden door .
-
- Onderwerp
- Deelnemers
- Laatste bericht
- Je moet zijn ingelogd om nieuwe onderwerpen te maken.