Als het koud is buiten, hebben we het graag warm in huis. De meest duurzame warmte is warmte die je niet gebruikt. Dat kun je onder andere doen door beter te isoleren en voldoende te ventileren.
Isolatie
Voor aansluiting op het buurtwarmtesysteem brengen de woningcorporaties het isolatieniveau van het woningbestand op minimaal bouwkundig energielabel C, bij voorkeur iets beter. Particuliere woningen, die aan willen sluiten, passen dit ook aan.
Het gemiddelde energielabel in ’t Zand is redelijk hoog. Om dit naar C of B op te trekken is relatief goedkoop en goed bruikbaar in het buurtwarmtesysteem.
Vaak is toepassing van HR++ glas en aanpassing de isolatie van dak, wand en/of bodem voldoende. Speciale aandacht vereist het opsporen en isoleren van koudebruggen die bij de oorspronkelijke bouw verwaarloosd zijn.
Ventilatie
Duurzaam en gezond wonen betekent dat er ook aandacht voor een goede ventilatie. Hoe beter een woning geïsoleerd is hoe belangrijker de ventilatie. Er zijn immers geen kieren meer waar de lucht er in of eruit kan.
Voor onze gezondheid is een goede ventilatie echt nodig. Vieze lucht moet naar buiten en schone lucht naar binnen. Hoe dat het beste kan, hangt af van de staat van de woning. Dit varieert van een flat met een centrale ventilatie tot een oud huis met ramen die open kunnen.
Centrale ventilatie
Een centraal ventilatiesysteem kan verbetert worden door dit af te stemmen op de benodigde ventilatie, dit is comfortabeler en kost minder energie. Door per woning sensorschakelaars te installeren die reageren op de hoeveelheid vocht en/of CO2. Bij een vernieuwing van het systeem kan ook gekozen worden de kanalen langs elkaar te laten lopen waardoor de koude buitenlucht wordt verwarmd door de binnenlucht met een warmtewisselaar.
Oudere woning
Het andere uiterste is een oude woning zonder actieve ventilatie, met ventilatie via het raam. De eerste maatregelen, vaak al toegepast, zijn een afzuigkap in de keuken en een ventilator, eventueel met vochtsensor, in de badkamer. Als eerste aanpassing kunnen zelfregulerende roosters in woonkamer en slaapkamer geplaatst worden. Een andere, duurdere oplossing, is een balansventilatie met een warmtewisselaar, met CO2 sensor.
Als de radiatoren moeten worden vernieuwd, kunnen radiatoren met een ventilatie-unit worden aangesloten op de oude rookkanalen.