Meteen naar de inhoud

Veel gestelde vragen

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over het buurtwarmtesysteem.

De belangrijkste voorwaarde in een collectief energiesysteem is betaalbaarheid, daar is iedereen het over eens. Dat betekent dat het onder de streep minimaal woonlastenneutraal,
Voor een huurder is het de verwachting dat je zelfs goedkoper uit kunt zijn in woonlasten, omdat je energierekening lager wordt tegen een kleinere stijging van huur en aansluitkosten.
Voor een koper is het de verwachting dat je goedkoper uit bent in woonlasten omdat je energierekening lager wordt tegen een kleinere stijging van de financieringslasten voor de kosten om je huis aardgasvrij te maken. De kosten daarvoor zijn het laagst als je aansluit bij een collectieve oplossing in de wijk.

Een energietransitie begint ermee zelf te kijken of je het energieverbruik omlaag kunt krijgen. Maatregelen om te starten zijn bijvoorbeeld, alle lampen vervangen door ledverlichting, op 30oC wassen, tussendeuren dicht in de winter en alleen verwarmen waar nodig, radiatorfolie achter de verwarming. Je kunt ook een winter lang kijken hoe laag je je ketel kunt zetten. Bij ‘t Ecozand kunnen we je helpen om je gasketel juist af te stellen.

Ja, zolang je dat niet wilt, gebeurt er in huis niets, behalve dat de woningcorporatie kan besluiten je huis beter te isoleren.

We informeren en betrekken alle bewoners van ’t Zand zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn.
Op 20 oktober 2020 werd bekend dat onze buurt de proeftuin voor’t Zand wordt, De verwachting is dat in de loop van 2021 wordt begonnen met het aanpassen van een groep van ca. 20 woningen. Als dat is gebeurd, worden voor deze woningen een zelfstandig buurtwarmtesysteem aangelegd.

Zowel huurder als koper kunnen zich aansluiten op het buurtwarmtesysteem door lid te worden van de buurtcoöperatie. Voorwaarde is dat het huis een isolatieniveau heeft op energielabel C of beter.
Als koper kun je met verduurzamen zo ver gaan als je zelf wilt. Doe in ieder geval genoeg om, bijvoorbeeld op advies van BrabantWoontSlim, jezelf aan te kunnen sluiten op het buurtwarmtesysteem. Een individuele optie, “All-Electric” genoemd, is ook mogelijk maar is in dit geval financieel niet erg gunstig.