Veel gestelde vragen

 1. Wat gaat het me kosten en kan ik het betalen?
  Voor een huurder:
  Het is de verwachting dat je zelfs goedkoper uit kunt zijn in woonlasten, omdat je energierekening lager wordt tegen een (kleinere) stijging van huur en aansluitkosten.

  Voor een koper:
  Het is de verwachting dat je goedkoper uit bent in woonlasten omdat je energierekening lager wordt tegen een (kleinere) stijging van de financieringslasten voor de kosten om je huis aardgasvrij te maken. De kosten daarvoor zijn het laagst als je aansluit bij een collectieve oplossing in de wijk.
 2. Wat kan ik het beste doen op korte termijn?
  Een energietransitie begint ermee zelf te kijken of je het energieverbruik omlaag kunt krijgen. Maatregelen om te starten zijn bijvoorbeeld, alle lampen vervangen door ledverlichting, op 30oC wassen, tussendeuren dicht in de winter en alleen verwarmen waar nodig, radiatorfolie achter de verwarming. Je kunt ook een winter lang kijken hoe laag je je ketel kunt zetten. Binnenkort kun je je aanmelden om als een van de eersten in de buurt je huis aan te sluiten op een warmtenet.
 3. Heb ik een keuze?
  Ja, zolang je dat niet wilt, gebeurt er in huis niets, behalve dat de woningcorporatie kan besluiten je huis beter te isoleren.
 4. Wanneer gaan al deze ontwikkelingen starten?
  Als alles gaat zoals wij het ons voorstellen en ’t Zand wordt een landelijke proeftuin, dan wordt er medio 2020 begonnen.
 5. Welke optie past bij mijn huis?
  Zowel huurder als koper kunnen zich aansluiten op een Lage Temperatuur Warmtenet door lid te worden van de energie coöperatie. Voorwaarde is dat het huis een isolatieniveau heeft op energielabel C of beter.
  Als koper kun je in verduurzamen zo ver gaan als je zelf wilt. Doe in ieder geval genoeg om, volgens een energieadvies van bijvoorbeeld BrabantWoontSlim, jezelf aan te kunnen sluiten op lage temperatuur verwarming. Kijk op Omons wat voor jouw huis de beste opties zijn.
 6. Welke stappen gaan we zetten?
  1. We informeren en betrekken alle bewoners van ’t Zand
  2. We starten met een proef (20 huizen die dicht bij elkaar liggen) om vanuit daar verder te kunnen bouwen. Heb je interesse om als één van de eerste mee te doen? Laat het ons weten.